Stoken op gas

Het stoken op gas heeft steeds meer aan populairiteit gewonnen; het is makkelijk, met 1 druk op de knop heeft u binnen 20 seconden een gelijkmatig en beheersbaar vlammenspel, met naar wens lage of hoge vlammen, nauwelijks van echt te onderscheiden. Wanneer u weg moet, hoeft u alleen maar de gastoevoer dicht te draaien, en u kunt met een gerust hart gaan. Een gashaard kan op handbediening of met een afstandbediening geregeld worden.

De open gestookte haard

Er zijn verschillende typen gasblokken, allen geschikt voor zowel 20 als 25 mbar, en kunnen daarom vrijwel overal in Europa gebruikt worden. Wij gebruiken gasblokken van het merk De Salamander. De afmetingen van de gasblokken zijn:

 

fotosfolders1
  • 75 x 15 cm.
  • 50 x 15 cm.
  • 38 x 15 cm.
  • 27 x 15 cm.
  • 27 x 27 cm.
  • 38 x 27 cm.

 

De gastoevoer wordt eenvoudig geregeld met een draaiknop op het bijgeleverde regelblok. Dit regelblok zit niet in het zicht, het wordt zorgvuldig weggewerkt. Op het regelblok bevindt zich eveneens de ontsteking. Aan het regelblok gekoppeld vindt u de waakvlam, het thermokoppel en de bougie. Uiteraard allen CE-gekeurd.

 

Voor uw veiligheid kunnen we ervoor zorgen dat in één handomdraai zowel de beluchting als de schoorsteenklep afgesloten worden. Gelijktijdig wordt ook de gastoevoer onderbroken, waardoor het haardvuur vanzelf uitgaat. Voor huizen met een mechanische ventilatie kan er een rookgas en hitebestendige ventilator geplaatst worden. Deze ventilator zorgt ervoor dat de rookgassen naar buiten worden gezogen en niet in huis terecht komen. Een comfortabele en veilige gedachte. hpim0327_small

 

Om de gashaard zo natuurgetrouw mogelijk te laten branden, zijn er verschillende toebehoren zoals houtstammen, dennenappels en houtskool. Wanneer u er nog “gloeimateriaal” aan toevoegt, wordt de overeenkomst met een houtvuur nog meer benaderd. Een combinatie hiervan geeft een optimaal resultaat.

 

 

 

fotosfolders2
fotosfolders4
fotosfolders5
 fotosfolders3

 

De gesloten gashaard

Deze toestellen zijn er in vele typen; inbouw- en inzethaarden om in de muur in te bouwen, of met een schouw ervoor. Ook zijn er vele typen gaskachels te verkrijgen, van klassiek tot modern. Het warmte rendement van een gesloten toestel is hoog: tot wel 80%. Het is een complete kachel die in zijn geheel geplaatst wordt. In de haard worden ook weer diverse houtstammetjes etc. gelegd voor een natuurlijk effect. De laatste jaren zijn ook de inbouwhaarden met grind populair. element4 cupido70 2_small

 

Het verbrandingssysteem

Er zijn gashaarden met open en met een gesloten verbrandingssysteem.

Gasgestookte haarden met een open verbrandingssysteem verbruiken de zuurstof die nodig is om het gas verbranden uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt of eventueel via een aparte luchttoevoer naar het toestel toe. Dit betekent dat de verbranding plaats vindt in dezelfde atmosfeer als de ruimte die verwarmd wordt.

Gasgestookte haarden met een gesloten verbrandingssysteem betrekken de zuurstof die nodig is om het gas te verbranden via een gecombineerd toevoer/afvoer kanaalsysteem. Dat betekent dat de benodigde zuurstof van buiten de woning betrokken wordt en de verbranding van het gas in een (gesloten) andere atmosfeer plaatsvindt dan de ruimte die verwarmd wordt. De voordelen van dit systeem:

  • geen aparte luchttoevoer nodig
  • geen roogasventilator nodig en dus ideaal voor mechanisch geventileerde woningen
  • geen beïnvloeding van het leefklimaat in de woning
  • de dakaansluiting kan vrijwel overal geplaatst worden
  • een eenvoudige gevelaansluiting is mogelijk
  • een schoorsteen is niet noodzakelijk

Let op: alle gashaarden met een gesloten verbrandingssysteem hebben ook een gesloten stookgedeelte, dat wil echter niet zeggen dat elke haard met een gesloten stookgedeelte ook automatisch een gesloten verbrandingsysteem heeft.